Vi är många som haft det kämpigt på börsen under det senaste året, och jag har själv blivit ordentligt bränd i ett antal insynscases där köpsignalen i min bok känts solid. Flera tidigare inlägg här på bloggen, samt avsaknaden av inlägg den senaste tiden (vilket delvis kan tillskrivas min nyfödde son, dock), vittnar om detta.
En av de nyckelfaktorer jag tittar på vid insynsköp är hur långt före rapport de sker. Insynspersoner är som bekant belagda med handelsförbud under 30 dagar inför rapport, varför handel som sker mellan ca 30-40 dagar innan rapport är högintressant.
Låt säga att du får en bra köpsignal i ett bolag 40 dagar inför rapport, dvs. 10 dagar innan handelsfönstret stänger för insynspersoner i det bolaget. Du väljer att ta rygg och köpa aktier, i förhoppning att bolaget släpper en stark rapport.
En iakttagelse jag gjort under den svaga period vi har bakom oss är att 40 dagar är en lång tid att äga aktier i ett bolag, åtminstone om man är kortsiktig och äger aktien enbart i väntan på rapport. Vid flera tillfällen det senaste året har jag ryggat insynspersoner och köpt aktier 5-6 veckor inför rapport, och även om rapporten vid publicering visat sig vara stark så har aktiekursen sedan mitt köptillfälle hunnit tappa 10, 20 eller så mycket som 30% inför rapporten, och jag har därför ofta gjort en förlust eller i bästa fall gått break even (även om tesen om en stark rapport var sann), vilket känts väldigt snopet.
Man kan naturligtvis lösa detta genom att avstå att ta rygg vid tillfället för insynsköpet, göra en notering till sig och sedan följa upp och ev. köpa någon dag innan rapporten publiceras, men detta resulterar i mycket manuellt (och tråkigt) arbete; dessutom är det precis den sortens syssla man gärna tar hjälp av ett verktyg till.
Istället för att rygga insynspersoner vid köptillfället har jag själv i allt större utsträckning börjat utnyttja rapportsidan på insynshandel.se under rapportperioder, för att – dag för dag – granska rapporterande bolags handelsmönster bland insynspersoner (såväl köp som sälj) inför rapporter. Notera att jag gör detta en eller ett par dagar innan rapportdagen, för att hinna köpa aktier om någonting ser intressant ut.
I tabellen över rapporterande bolag får man enkelt en överblick över vilka bolag som har köp- eller säljtransaktioner (av aktier) de senaste 45 dagarna, dvs. under den 15-dagarsperiod innan dess att handelsfönstret stängde. Varje dag granskar jag kommande dagars rapporterande bolag, och tittar närmare på dem som har intressanta insynsköp inför rapport. Om denna närmare granskning stärker min uppfattning om att insynscaset ser intressanta ut, så tar jag ofta rygg.
Ett praktexempel på hur det kan te sig i praktiken fick vi igår, den 9:e november. Efter stängning såg Dagens vinnare på Stockholmsbörsen ut enligt följande:

Notera BICO Group i topp, följt av Infrea. (Som en parentes kan vi även nämna RVRC Holding på plats nummer fem.) Kikar vi på rapportsidan på insynshandel.se för samma dag så ser vi följande:

Bland de bolagen som rapporterade den 9 november var alltså BICO Group den den aktie som hade störst insynsköp inför rapport, följt av Infrea. Ganska intressant information att ha den 8 november, inte sant?
Vad avser RVRC Holding så rapporterade de förvisso inte den 9 november, men däremot tillkännagavs insynsköp under eftermiddagen som resulterade i en kursrusning och en femteplats bland Stockholmsbörsens vinnare den dagen. Insynsköpen i RVRC matchade mina bevakningsvillkor, och jag fick notis om köpen bara sekunder efter att de publicerades av Finansinspektionen.
För att sammanfatta: den 9 november var tre av Stockholmsbörsens fem bäst presterande bolag (sett till kursutveckling) ingen överraskning för de som ägnat sig åt att analysera köpmönster bland insynspersoner. Om detta väcker din nyfikenhet, kan du registrera ett gratis konto på insynshandel.se.
Avslutningsvis, i vanlig ordning: detta inlägg ska varken ses som rådgivning eller rekommendation! Gör alltid din egen analys, och kom ihåg att all investering är förknippad med risk.