Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Utvärdering av insynsköp inför rapporter Q2

Så har det då blivit dags att bekänna färg, som utlovat i mitt inlägg från den 14:e april (”Jag planerar ett uppföljningsinlägg 19/5 […] för att utvärdera mina profetior”). Tyvärr tvingas jag sammanfatta utfallet som tämligen bedrövligt. En vis man lär ha sagt att man bör akta sig för att göra profetior – har man rätt så var utfallet uppenbart, och har man fel så är man en dåre.

För att friska upp minnet lite: jag uppmärksammade alltså fina insynsköpsmönster inför Q2:orna i följande fyra bolag:

  • Wästbygg Gruppen
  • Toleranzia
  • Ectin Research
  • ByggPartner

Wästbygg Gruppen (inte min särskrivning – bolaget heter så) rapporterade 5/5 och sjönk 5% på rapport. Bolaget hade dessförinnan sjunkit stadigt i princip ända sedan årsskiftet, en resa som nu både fortsatt och intensifierats efter rapporten. Man stängde idag på -23% sedan 14:e april.

Toleranzia har gjort en liknande resa, även om själva rapportdagen var dubbelt så tuff som Wästbyggs och slutade på -11%. Toleranzia har sjunkit 20% sedan 14/4.

Senaste månaden i Ectin Research får sammanfattas som ruskigt volatil. Bolaget släppte en riktig brakare till rapport och steg 50% (!) på rapportdagen, men sjönk 15% dagen därpå när glada aktieägare bankade hem vinster. Dessutom hade aktien sjunkit kraftigt månaden inför rapport, och den kraftiga ökningen på rapportdagen tog därför bara bolaget tillbaka till nivåerna en månad tidigare. Ectin är i skrivande stund -16% sedan 14/4.

Läget är tyvärr inte muntrare i ByggPartner, som sakta men säkert gick nedför inför rapport och nu accelererat sin resa efter publicering. -10% efter rapporten igår och ytterligare 9% idag, och totalt -27% sedan 14/4.

Vilka (dyrköpta…) lärdomar drar vi av casen ovan?

  • Som jag skrivit i Wikin på insynshandel.se: insiders kan ha rätt om ett bolag, men (fullständigt) fel om marknaden. Uppenbarligen kryllar börsen av insiders som gått på duktiga nitar den senaste tiden, och överskattat sin bottenfiskeförmåga alternativt underskattat svagheten i marknaden just nu.
  • Inga strategier fungerar i alla börsklimat, och sett till börsen som helhet så vågar jag hävda att det är ytterst få strategier som generar positiv avkastning just nu. Många är de investerare som nu får sin conviction hårt prövad.
  • ”Bear markets ignore good news and bull markets ignore bad news”

Insynshandel.se

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s